Parę słów o antyoksydantach

Udostępnij:

Antyoksydanty to takie substancje, które walczą skutecznie w naszym organizmie z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki natomiast są naszym wrogiem, gdyż powodują zniszczenia komórek i narządów, prowadząc tym samym do wielu chorób. Dostarczając do organizmu duże ilości odpowiednich antyoksydantów, nie dajemy wolnym rodnikom szansy niszczenia nas od wewnątrz. Co więcej antyoksydanty mają zdolność odbudowania zniszczonych komórek naszego organizmu.

Biorąc pod uwagę fakt, że co minutę nasz organizm produkuje 2 000 000 nowych komórek, bardzo ważne jest by posiadał właściwy materiał budulcowy i ochronny. Antyoksydanty działają tam gdzie są potrzebne. Nie ma znaczenia czy jest to mózg, noga, skóra czy oko. Odbudowują zniszczone komórki, a tym samym nie dopuszczają do tego aby „zjadły” nas toksyny, bakterie, stres i wolne rodniki.

Najbogatszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa. Nie sposób wymienić wszystkich dobroczynnych roślin, jednak warto zwrócić uwagę na maliny, grejpfruty, owoce akai, goji, noni, borówki amerykańskie, brokuły, zieloną herbatę, marchew, cebulę, czosnek, a także tzw. superpokarmy czyli białka i tłuszcze oraz kolagen.

Dla przykładu białka są podstawowym budulcem naszego organizmu i odpowiadają za prawidłową odbudowę naszych komórek, właściwą pracę mózgu oraz utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Pełnowartościowe białka zawierają wszystkie aminokwasy, które nasz organizm może w pełni wykorzystać, natomiast niepełnowartościowe należy połączyć z innym źródłem białka aby otrzymać pełnowartościowe. Takie białko pochodzi głównie z mięsa, ryb, jaj, serów i przefermentowanych przetworów mlecznych. Niezbędne dla prawidłowego przyswojenia białka są błonnik oraz kwasy omega 3, 6 i 9.

Tłuszcze natomiast zapewniają komórkom elastyczność i przepuszczalność składników odżywczych oraz umożliwiają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Są one również niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej, mocnych włosów, paznokci i zdrowego wyglądu skóry. Eliminując wszystkie tłuszcze z codziennego menu blokujemy wchłanianie witamin A, D, E, K. W rezultacie zamiast się odmładzać i upiększać , zmierzamy do osłabienia organizmu. Odpowiednie tłuszcze zapewniają ryby, orzechy, sezam, pestki dyni, awokado, siemię lniane, ziarna słonecznika, oliwa z oliwek.

Skóra, kości, naczynia krwionośne i żyły są zbudowane z tkanki łącznej, która jest kolejnym ważnym polem walki o młodość. Skóra z tendencją do wiotczenia i popękane naczynka nie wyglądają atrakcyjnie.

Jeśli spojrzymy na nasz styl życia, uwzględniając sposób żywienia, środowisko pracy, aktywność fizyczną oraz jakość i ilość wolnego czasu to możemy zmaksymalizować efekty diety młodości i wykorzystać pełen potencjał naszego ciała do regeneracji oraz zachowania długowieczności.

Pewna amerykańska aktorka i modelka powiedziała kiedyś żeby zachować młodość należy żyć uczciwie, jeść powoli i kłamać w sprawie swojego wieku”.

Ja dodam – rób wszystko co w Twojej mocy, aby metryka nie miała związku z Twoim wiekiem biologicznym. Zmień swój sposób żywienia i spraw aby ludzie pytali, co robisz, że tak świetnie wyglądasz!!!

Służymy naszą pomocą. Warto przyjrzeć się nutraceutykom, które polecamy szczególnie naturalnej witaminie C Nutrivi oraz Revicoll Omega Plus. Oba produkty są dostępne w naszym sklepie internetowym [KLIKNIJ]

REGENERACJA I NAWILŻENIE 6 1 Parę słów o antyoksydantach
Udostępnij:
-->